Zapisz się do newslettera NPM

Jesteś tutaj

Autor:
Jarosław Tomaszewski
NPM 11/2011
Numer wyprzedany

Gdy przygotowywaliśmy wrześniowy poradnik poświęcony akcesoriom kuchennym, wpadł nam w ręce dosyć nietypowy zestaw irlandzkiego pochodzenia. Pierwsza myśl po wypakowaniu produktu – gdzieś już widzieliśmy ten kształt.


Kelly Kettle przypomina... starą kankę na mleko. Kanka miała jednak jeden otwór, a tu mamy do czynienia z aż trzema. Prostota pomysłu irlandzkich pasterzy opiera się na metalowym kominie z podwójnymi ściankami – w efekcie Kelly Kettle budową przypomina nieco termos.

Szczególną uwagę zwrócić jednak trzeba na uniwersalność opałową tego produktu (jakże ważną na wyprawach!). W trakcie testu paliliśmy w nim suchym drewnem, ale równie dobrze sprawdzą się także suche liście, chrust czy papiery. Wszystko, co trzeba zrobić, to umieścić wodę w kotle, a następnie drewno w palenisku, które wyglądem przypomina menażkę. Podczas testu dużą uwagę zwracaliśmy jednak na deklarowane przez producenta dane, który twierdzi, że Kelly Kettle zagotuje 1,1 litra wody w rewelacyjnym czasie trzech minut!


Pełna treść artykułu dostępna dla osób zalogowanych.
Zaloguj się lub załóż bezpłatne konto w serwisie.