Mapy do Garmina

Moderatorzy: Madziul, Marcin K-G, sebastian.f

Awatar użytkownika
Koper
Posty: 26
Rejestracja: 2012-12-20, 15:23
Lokalizacja: Zabrze

Mapy do Garmina

Post autor: Koper » 2014-08-01, 13:33

Witam,
Poszukuje osoby ktora zna sie na tym i moglaby mi pomoc ogarnac ten temat. Siedze od kilku dni i ciagle nic. Probowalem przez OMS ale nie potrafie ich wyexportowac. Nie wiem czy cos jest na serwisie czy cos z moim kompem.


Jezeli jest tu jakas osobka ktora sie na tym zna, prosze o kontakt.


Pozdrawiam

Awatar użytkownika
fado76
Posty: 397
Rejestracja: 2011-01-02, 15:04
Lokalizacja: Jelenia Góra

Post autor: fado76 » 2014-08-01, 15:59

http://www.garniak.pl/ -tam znajdziesz odpowiedź ;-)

Awatar użytkownika
lukson
Posty: 715
Rejestracja: 2009-08-21, 16:21
Lokalizacja: i dokąd

Post autor: lukson » 2017-09-04, 15:12

Niedawno "przeprosiłem się" z moim Garminem, gdyż komórka ma swoje zalety jednak podczas burzy doceniłem sprzęt bardziej odporny przy którym takie rzeczy jak burza nie mają znaczenia dla pracy urządzenia.

I od razu pojawiła się kwestia map do niego. Do tej pory używałem w Oregonie głównie mapy rastrowe, zrobione w MOBAC bądź kupione, co wiązało się z wgrywaniem odpowiedniej mapy przed wyjazdem ale obecnie, po przyzwyczajeniach z komórki powrót do tej praktyki nie wchodził już w grę.

Podobnie jak LocusMapPro w komórce tak i w Garminie chciałem mieć stale dostępną mapę całej Polski i mapę Europy, tak żeby wyjazd np. do naszych południowych sąsiadów nie wiązał się z dogrywaniem map.

Kupiłem do Garmina za 150zł mapę Polski PL Topo 2017.1 dostając w pakiecie mapę Europy opartą na OSM
http://www.pltopo.pl/o-mapie/
http://www.eazymut.pl/mapy-i-oprogramow ... -topo.html

Nie jest tak bogata w treści turystyczne jak mapy papierowe (i ich cyfrowe wersje do Garmina) ale na pewno uniemożliwiają utratę orientacji w terenie. Mam ją od lipca ale z tego co zdążyłem skorzystać z niej w Czechach to przebiegi szlaków i ścieżek były zgodne z terenem, choć jak życie uczy zapewne różnie z tym bywa w różnych rejonach.

Kiedyś Catty coś wspominała o problemie z mapami do Garmina przy którymś wyjeździe w Beskid Mały i może w końcu ta mapa od niezależnego producenta jest jakimś rozwiązaniem przy drożyźnie Garmina i jego polityce przywiązywania zakupionej mapy do konkretnej sztuki Garmina.
W przypadku PL Topo otrzymujemy mapy na karcie pamięci, którą można swobodnie przekładać między urządzeniami i aktualizować bezpłatnie przez rok od zakupu.

Awatar użytkownika
Marco
Posty: 2124
Rejestracja: 2008-11-18, 19:05
Lokalizacja: Opole

Post autor: Marco » 2017-09-06, 07:42

O proszę, chyba będę musiał zaktualizować swoją Polskę Topo. Dzięki za info. Jak ten dodatek w postaci mapy Europy się prezentuje? Masz jakieś zrzuty z ekranu?
...only way to cure stupidity is death...

Awatar użytkownika
lukson
Posty: 715
Rejestracja: 2009-08-21, 16:21
Lokalizacja: i dokąd

Post autor: lukson » 2017-09-07, 15:59

Marco pisze:Jak ten dodatek w postaci mapy Europy się prezentuje? Masz jakieś zrzuty z ekranu?
Zrobiłem kilka przy różnych podziałkach.
Z Twoich niedawnych rejonów wycieczkowych - Madera:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek Obrazek

Przy najczęściej używanych podziałkach 200m i 300m jest czytelnie ale przy 800m oraz dużym zagęszczeniu szlaków obraz bywa już zbyt zagmatwany.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Awatar użytkownika
Marco
Posty: 2124
Rejestracja: 2008-11-18, 19:05
Lokalizacja: Opole

Post autor: Marco » 2017-09-08, 08:55

Ok, wielkie dzięki... teraz sprawa jest jasna :mrgreen:
...only way to cure stupidity is death...

Awatar użytkownika
Michun
Posty: 7458
Rejestracja: 2009-04-24, 13:03
Lokalizacja: Western Front

Post autor: Michun » 2017-09-08, 09:25

A czemu tam jest czołg na pierwszej lokacji?
"I don't hate people, I just feel better when they aren't around"
Ch. Bukowski
www.mojasciezkawgory.blogspot.com

Awatar użytkownika
lukson
Posty: 715
Rejestracja: 2009-08-21, 16:21
Lokalizacja: i dokąd

Post autor: lukson » 2017-09-09, 19:49

Michun pisze:A czemu tam jest czołg na pierwszej lokacji?
No nie wiem jak to Marco zdobywał tą Maderę...
Może podjechał, zgubił kluczyki, a że liczy się wygrana bitwa z górą, to kto by się tam jednym czołgiem przejmował.
Ale zaznaczam, mogę się mylić

ODPOWIEDZ