Telefon komórkowy

Moderatorzy: Madziul, Marcin K-G, sebastian.f

Awatar użytkownika
Marcin K-G
Posty: 1367
Rejestracja: 2009-05-05, 22:31
Lokalizacja: Poznań
Kontakt:

Post autor: Marcin K-G » 2010-03-24, 15:14

lukson pisze:*czy jest w niej możliwość wyłączenia modułu GSM, tak aby nie zużywał baterii podczas wędrówki górami na szukanie zasięgu, mając jednocześnie aparat foto w pogotowiu?
Tak. W profilach jest możliwość wybrania ustawień offline - nie korzystamy wtedy z żadnych funkcji związanych z kartą sim (brak łączności telefonicznej, sms, mms, internetu itp - aby móc zadzwonić wystarczy włączyć dowolny inny profil - chociażby "milczy" poprzez przytrzymanie # ).
lukson pisze:*czy jest możliwość ustawienia na stałe balansu bieli np. na światło dzienne, czy trzeba przed każdym zdjęciem wchodzić w menu i przełączać z "auto" na np. wspomniane "światło dzienne"?
Niestety. Gdy zamkniesz osłonkę obiektywu wszystkie ustawienia (balans, ISO, lampa błyskowa itp) powracają do domyślnych ustawień...

Telefon ogólnie przydatny w górach, ale niestety ma jeden olbrzymi minus - bateria... ¦rednio to 2 - max 3 dni (przy niewielkim uzytkowaniu). A plusy? Dobry aparat 5mpix, GPS z AGPS, współpracujący z GPS cyfrowy kompas, który ma możliwość wskazania kierunku i odległości do punktu o znanych współrzędnych (sami możemy dodać nowy punkt, a dane na wyświetlaczu zmieniają się wraz ze zmianą naszego położenia itp), obsługa aplikacji typu Google Maps lub TrekBuddy (tu także współdziała wbudowany GPS), internet (duży, czytelny wyświetlacz) itp
:arrow: :arrow: n.p.m. na Facebook'u
:arrow: :arrow: n.p.m. na Twitter

:arrow: Jeśli chcesz się zarejestrować na forum NPM - PRZECZYTAJ TEN WĄTEK

Awatar użytkownika
Ronc
Posty: 6134
Rejestracja: 2009-04-22, 18:59
Lokalizacja: Kościan

Post autor: Ronc » 2010-03-29, 17:58

Mam pytanko szpece. Jak w prosty sposób przerobić mp3 na ring ton a potem umieścić go w telefonie?

Drugie pytanie. Ten sam początek ale na dźwięk przychodzącego smsa.

Podziękował

Awatar użytkownika
Kiczora
Posty: 685
Rejestracja: 2009-06-02, 16:07
Lokalizacja: Łódź
Kontakt:

Post autor: Kiczora » 2010-03-29, 18:30

Ronc, dlaczego nie googlasz?
Istnieją konwertery, np. MP3 to Ringtone Master 2.9.0 czy MP3 To Ringtone Gold 5.21...
Czy twój telefon nie obsługuje mp3? Czy chodzi ci o wykorzystanie fragmentu jakiegoś utworu na dzwonek?
Γιατί οι βάρβαροι θα φθάσουν σήμερα·

Awatar użytkownika
Ronc
Posty: 6134
Rejestracja: 2009-04-22, 18:59
Lokalizacja: Kościan

Post autor: Ronc » 2010-03-29, 19:32

Kiczora pisze:Ronc, dlaczego nie googlasz?
Po co googlać, wolę szpeców się zapytać :-)
Kiczora pisze:Czy twój telefon nie obsługuje mp3? Czy chodzi ci o wykorzystanie fragmentu jakiegoś utworu na dzwonek?

Nie obsługuje :-/ i właśnie chciałbym wyciąć coś z jednego utworu i przerobić na dzwonek a potem umieścić na telefonie.

Awatar użytkownika
Kiczora
Posty: 685
Rejestracja: 2009-06-02, 16:07
Lokalizacja: Łódź
Kontakt:

Post autor: Kiczora » 2010-03-29, 19:58

Ronc pisze:chciałbym wyciąć coś z jednego utworu
Do wycinania to proponuję Ci program Audacity.
Co do umieszczenia w telefonie, to - jak mniemam - aparat również nie łączy się z komputerem, nie posiada karty pamięci, nie ma łącza podczerwieni? :?:
Γιατί οι βάρβαροι θα φθάσουν σήμερα·

Awatar użytkownika
Ronc
Posty: 6134
Rejestracja: 2009-04-22, 18:59
Lokalizacja: Kościan

Post autor: Ronc » 2010-03-29, 22:08

Kiczora pisze:Co do umieszczenia w telefonie, to - jak mniemam - aparat również nie łączy się z komputerem, nie posiada karty pamięci, nie ma łącza podczerwieni? :?:
No jak w papę strzelił :-D

P.s.

kartę ma chyba 1Mb

Awatar użytkownika
Marcin K-G
Posty: 1367
Rejestracja: 2009-05-05, 22:31
Lokalizacja: Poznań
Kontakt:

Post autor: Marcin K-G » 2010-03-29, 22:40

Ronc pisze:
Kiczora pisze:Co do umieszczenia w telefonie, to - jak mniemam - aparat również nie łączy się z komputerem, nie posiada karty pamięci, nie ma łącza podczerwieni? :?:
No jak w papę strzelił :-D
P.s.
kartę ma chyba 1Mb
Po pierwsze - do telefonu stacjonarnego (takiego z cyferkami na tarczy :-P ) trudno wgrać mp3 :-P
A po drugie - to wątek dotyczący sprzętu - telefonu w góry itp, nie "jak wyciąć dzwonek"...

polecam www.telepolis.pl -> forum ;-)
lub założenie osobnego wątku w NA DOWOLNY TEMAT...
/Twój ulubiony moderator :-P
:arrow: :arrow: n.p.m. na Facebook'u
:arrow: :arrow: n.p.m. na Twitter

:arrow: Jeśli chcesz się zarejestrować na forum NPM - PRZECZYTAJ TEN WĄTEK

Awatar użytkownika
Ronc
Posty: 6134
Rejestracja: 2009-04-22, 18:59
Lokalizacja: Kościan

Post autor: Ronc » 2010-03-29, 23:08

Marcin K-G pisze:/Twój ulubiony moderator :-P
Dobrze, że dodałeś, bo byłby dym :mrgreen:

Spoko, z dzwonkami przeniosę się na inne forum :-P
Marcin K-G pisze:polecam www.telepolis.pl -> forum ;-)
I dziękuję :-)
Marcin K-G pisze:Po pierwsze - do telefonu stacjonarnego (takiego z cyferkami na tarczy :-P ) trudno wgrać mp3 :-P
Na automatyczną sekretarkę można wgrać :-P

Awatar użytkownika
Marcin K-G
Posty: 1367
Rejestracja: 2009-05-05, 22:31
Lokalizacja: Poznań
Kontakt:

Post autor: Marcin K-G » 2010-04-16, 22:21

Po sformatowaniu baterii mogę śmiało polecić samsunga B2100 dla tych, którzy używają telefonu głównie do dzwonienia (bez zbędnych bajerów). Menu trochę toporne biorąc pod uwagę przyzwyczajenie z symbianowej nokii, ale 10-11 dni czuwania (w tym 1-2h rozmowy) wiele rekompensuje ;-) no i wzmocniona obudowa!
:arrow: :arrow: n.p.m. na Facebook'u
:arrow: :arrow: n.p.m. na Twitter

:arrow: Jeśli chcesz się zarejestrować na forum NPM - PRZECZYTAJ TEN WĄTEK

Awatar użytkownika
Marcin K-G
Posty: 1367
Rejestracja: 2009-05-05, 22:31
Lokalizacja: Poznań
Kontakt:

Post autor: Marcin K-G » 2010-05-07, 10:11

Dla zainteresowanych tematem "pancernych telefonów" - na allegro pojawił się już SAMSUNG E1130B SOLID za 169zł. W sklepach jeszcze go nie widziałem...
:arrow: :arrow: n.p.m. na Facebook'u
:arrow: :arrow: n.p.m. na Twitter

:arrow: Jeśli chcesz się zarejestrować na forum NPM - PRZECZYTAJ TEN WĄTEK

Carnap
Posty: 65
Rejestracja: 2010-04-19, 18:50

Post autor: Carnap » 2010-05-21, 11:11

Czy może ktoś z Was użytkował telefon Nokii 5500 Sport? W sieci oceny - jak zwykle - mieszane, może ktoś z własnego doświadczenia moze coś o tym aparacie napisać? Wygląda fajnie: odporny na wodę, kurz, wstrząsy itd., no i ma GPSa

Awatar użytkownika
Marcin K-G
Posty: 1367
Rejestracja: 2009-05-05, 22:31
Lokalizacja: Poznań
Kontakt:

Post autor: Marcin K-G » 2010-05-21, 14:56

Carnap pisze:no i ma GPSa
A skąd masz informacje, że ma GPS??? Biorąc pod uwagę, że to symbian - najprawdopodobniej można wgrać do niego aplikacje typu Garmin czy TrekBuddy i połączyć bluetooth'em z zewnętrznym modułem GPS, ale nic mi nie wiadomo, aby miał wbudowany. Ten aparat jest już na rynku od 4 lat. W żadnej specyfikacji, którą widziałem nie ma nic o wbudowanym GPS.
:arrow: :arrow: n.p.m. na Facebook'u
:arrow: :arrow: n.p.m. na Twitter

:arrow: Jeśli chcesz się zarejestrować na forum NPM - PRZECZYTAJ TEN WĄTEK

Carnap
Posty: 65
Rejestracja: 2010-04-19, 18:50

Post autor: Carnap » 2010-05-21, 15:31

:oops: moje niedopatrzenie, rzeczywiście głowicy wbudowanej nie ma. niemniej - masz panie moderatorze jakieś zdanie na temat wyżej wymienionego telefonu?

Awatar użytkownika
Marcin K-G
Posty: 1367
Rejestracja: 2009-05-05, 22:31
Lokalizacja: Poznań
Kontakt:

Post autor: Marcin K-G » 2010-05-21, 15:42

Carnap pisze:moje niedopatrzenie
Spoko :-) Tylko prostowałem informacje.
Co do tego modelu. Nie "bawiłem się" nim jakoś specjalnie - tylko raz miałem w ręce i to przez chwilę... Jakoś mnie nie przekonał. Lubię nokię, używam osobiście, ale za dużo pancerności w nim nie ma... Można by raczej powiedzieć, że jest odporny na pochlapanie wodą, gdy coś się nam rozleje na stole ;-) do wody bym go nie wkładał. Ciut lepsze wrażenie robi nokia 3720 - ostatni "pancerniak", aczkolwiek bez symbianu. Symbian też jest w starszej wersji w modelu 5500. Pewnych funkcji raczej w nim nie uświadczysz, np. profile tymczasowe (podobnie nie ma ich w E51 czy N82, ale w 6220 classic już są). Nie lubię menu samsunga, ale jeśli chodzi o "odporność", to b2100 jest OK, dużo trwalszy niż modele nokii (mam firmowy i sobie chwalę, o czym wspominałem już wyżej).

Apropo. Swego czasu świetnym "pancerniakiem" była np. nokia 6250, ale jej już raczej nie uświadczysz ;-)
http://telepolis.pl/telefony.php?id=44#
:arrow: :arrow: n.p.m. na Facebook'u
:arrow: :arrow: n.p.m. na Twitter

:arrow: Jeśli chcesz się zarejestrować na forum NPM - PRZECZYTAJ TEN WĄTEK

Awatar użytkownika
jacekaga
Posty: 321
Rejestracja: 2009-06-28, 10:58
Lokalizacja: Otwock

Post autor: jacekaga » 2010-05-21, 16:54

Marcin K-G pisze:Nie lubię menu samsunga, ale jeśli chodzi o "odporność", to b2100 jest OK, dużo trwalszy niż modele nokii (mam firmowy i sobie chwalę, o czym wspominałem już wyżej).
Widzę, że nie tylko ja mam negatywne odczucia względem menu w Samsungach. Mam ten sam model Solida co Ty i po ponad pół roku intensywnej eksploatacji stwierdzam, że jedyną wadą jest totalnie zagmatwane i nieintuicyjne menu. Poza tym telefon jest tani, wytrzymały (spokojnie można umyć go pod bieżącą wodą), bateria wystarczy na jakieś 10 dni bez wyłączania na noc. Gdyby jeszcze ktoś tam pokusił się o model z monochromatycznym wyświetlaczem, co jeszcze podniosło by czas czuwania, można by było mówić o idealnym sprzęcie dla włóczykija.

ODPOWIEDZ